
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka (ja użyłam żółtej, ale równie dobrze może być czerwona lub zielona)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kostka rosołowa
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- po 1 łyżeczce przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka
- 1 papryka chili ( lub pół łyżeczki papryki chili w proszku)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki sera tartego/ opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę należy pokroić i zeszklić na oliwie, tak jak mięso. Mięso, zanim wrzucimy na patelnię lekko solimy i doprawiamy czosnkiem. Kiedy cebula się zezłoci, a mięso będzie gotowe, przekładamy je do garnka z bulionem. Gotujemy jakieś 15 minut, po czym dodajemy resztę składników – najpierw posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli, parę minut po niej kukurydzę, fasolę oraz pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawiamy zupę majerankiem, bazylią, oregano, papryką słodką, solą i pieprzem do smaku, ale z pieprzem należy uważać i najpierw spróbować. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw to radzę zrezygnować z papryczki chili.
Zupę można podawać z tartym serem na wierzchu, złagodzi on troszkę smak. Smacznego.


5 komentarzy:
Pysznie kolorowa :)
muszę koniecznie spróbować! :)
ta zupka na penwo smakuje super:)
robię niemalże identycznie :)
Oj ja też muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam zupy a tak jest tak zachęcająca że trudno jej się oprzeć :) POzdrawiam.
Prześlij komentarz