sobota, 5 listopada 2011

Zupa meksykańska



Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka (ja użyłam żółtej, ale równie dobrze może być czerwona lub zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kostka rosołowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • po 1  łyżeczce przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka
  • 1 papryka chili ( lub pół łyżeczki papryki chili w proszku)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki sera tartego/ opcjonalnie


Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę należy pokroić i zeszklić na oliwie, tak jak mięso. Mięso, zanim wrzucimy na patelnię lekko solimy i doprawiamy czosnkiem. Kiedy cebula się zezłoci, a mięso będzie gotowe, przekładamy je do garnka z bulionem. Gotujemy jakieś 15 minut, po czym dodajemy resztę składników – najpierw posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli, parę minut po niej kukurydzę, fasolę oraz pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawiamy zupę majerankiem, bazylią, oregano, papryką słodką, solą i pieprzem do smaku, ale z pieprzem należy uważać i najpierw spróbować. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw to radzę zrezygnować z papryczki chili. 
Zupę można podawać z tartym serem na wierzchu, złagodzi on troszkę smak. Smacznego.

5 komentarzy:

tu-tusia pisze...

Pysznie kolorowa :)

klliisiaa pisze...

muszę koniecznie spróbować! :)

aga pisze...

ta zupka na penwo smakuje super:)

"moje pasje" pisze...

robię niemalże identycznie :)

Wiola pisze...

Oj ja też muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam zupy a tak jest tak zachęcająca że trudno jej się oprzeć :) POzdrawiam.

Przyciski Listonic