niedziela, 16 października 2011

Ciasto czekoladowe z pistacjami i migdałami




Składniki:
  • 225g mlecznej czekolady
  • 3 jaja 
  • 225g masła
  • 150g zblanszowanych i zmielonych migdałów
  • 100g wyłuskanych niesolonych grubo siekanych pistacji (plus 2 garście całych na wierzch)
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy cukier i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy, pod koniec wrzucając migdały i pistacje. Łączymy z masą czekoladową i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja ma średnice 22cm). Pieczemy ok. 25-30 min. i studzimy.

Słony karmel 
Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowaina:
Cukier z wodą umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotując na średnim ogniu (bez mieszania), karmelizujemy go. Ściągamy garnek z palnika, dodajemy śmietanę i sprawnie mieszamy. Następnie dodajemy masło oraz sól. Początkowo sos będzie rzadki, jednak w miarę stygnięcia zgęstnieje. Wtedy też wylewamy go na ciasto i posypujemy pistacjami. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Przepis znalazłam na blogu "just-great-food"
Smacznego!

5 komentarzy:

Tyna pisze...

Mmm, solony karmel, pistacje;) Cudne ciasto:)

Kasia pisze...

wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :-)

a92 pisze...

Wygląda super i już nie mogę się doczekać, aż je zrobię! Zastanawia mnie tylko, gdzie kupiłaś niesolone pistacje, bo kiedyś już próbowałam je dopaść, niestety bez sukcesu.

by Y&K pisze...

Ładne ciasto i właściwie to ten sam przepis co tu

http://just-great-food.blogspot.com/2011/07/genialne-brownie-z-solonym-karmelem-i.html

i tu

http://kucharnia.blogspot.com/2011/05/constans-dolce-e-salata-brownie-z.html

Paulina pisze...

Do a92
pistascje niesolone kupiłam w sklepie "Aldi". Jeśli nie znajdziesz to radzę ci poprostu wypłukać i osuszyć solone.

Przyciski Listonic