środa, 2 listopada 2011

Kokardki z tuńczykiem w sosie śmietankowym




Składniki:
2 - 3 porcje:

  • 200 g makaronu - kokardki
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 cebuli
  • suszone oregano
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 
  • tarty parmezan
  • świeże oregano lub bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.

9 komentarzy:

slyvvia pisze...

Pyszny i kremowy. Wspaniałe danie :)

majka pisze...

Pyszne danie. Uwielbiam makaron. I moglabym go jesc od rana do wieczora :))

Pozdrawiam.

Maggie pisze...

Makaron idealny: kremowy i z rybka. Takie lubie najbardziej :)

klliisiaa pisze...

mniam, uwielbiam sałatki z tuńczykiem ;d

Karmel-itka. pisze...

jako, iż fanka takich dań jestem,
stwierdzę jedno. cudowne kokardki!


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Arvén pisze...

Można tu pominąć kapary? Zalega mi puszka tuńczyka i chętnie bym ją zneutralizowała tym makaronem, ale niespecjalnie przepadam chyba za kaparami...
Śliczne zdjęcia!

Paulina pisze...

Witajcie i dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam
do Arven: myśle że spokojnie można pominąć kapary:)

Anonimowy pisze...

Genialne!Domownicy (wszyscy!) zachwyceni:P

Anonimowy pisze...

http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_kaparami/przepis.html

Przyciski Listonic