
Składniki:
2 - 3 porcje:
- 200 g makaronu - kokardki
- puszka tuńczyka w oliwie
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 cebuli
- suszone oregano
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- tarty parmezan
- świeże oregano lub bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.

9 komentarzy:
Pyszny i kremowy. Wspaniałe danie :)
Pyszne danie. Uwielbiam makaron. I moglabym go jesc od rana do wieczora :))
Pozdrawiam.
Makaron idealny: kremowy i z rybka. Takie lubie najbardziej :)
mniam, uwielbiam sałatki z tuńczykiem ;d
jako, iż fanka takich dań jestem,
stwierdzę jedno. cudowne kokardki!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Można tu pominąć kapary? Zalega mi puszka tuńczyka i chętnie bym ją zneutralizowała tym makaronem, ale niespecjalnie przepadam chyba za kaparami...
Śliczne zdjęcia!
Witajcie i dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam
do Arven: myśle że spokojnie można pominąć kapary:)
Genialne!Domownicy (wszyscy!) zachwyceni:P
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_kaparami/przepis.html
Prześlij komentarz