środa, 5 października 2011

Pizza prosciutto



Składniki:
  • 3g (1/2 łyżeczki) suchych drożdży instant 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 125ml ciepłej (nie gorącej) wody 
  • 175g mąki pszennej, typ 550 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:
Potrzebna bedzie okrągła blaszka o średnicy 32cm - porcja na 2 osoby. W kubku wymieszać drożdże, cukier i wodę. Odstawić na ok. 15 minut, aż mieszanka zacznie się lekko pienić. Mąkę i sól połączyć w misce. W środku zrobić wgłębienie, dolać oliwę, aktywne drożdże i resztę wody. Całość wyrobić na jednolite ciasto.Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 4-5 minut. Następnie umieścić ponownie w lekko natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą lub ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Zajmie to ok. 1h. Wyrośnięte ciasto należy zagnieść przez ok. 1 minutę. Następnie rozciągnąć, umieścić na natłuszczonej blaszce do pieczenia . Powinno mieć grubość 3-4mm. Odstawić, w międzyczasie przygotować sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula lub pół średniej
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • pół puszki (200g) pomidorów bez skórki, posiekanych lub passaty pomidorowej
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Podsmażyć cebulkę na złoto na oliwie z oliwek, dodać czosnek, oregano, bazylię, cukier, pomidory i dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Ostudzić. 
Wystudzony sos rozłożyć równomiernie na cieście. Rozłożyć duże kawałki szynki (ok. 100g prosciutto), pokrojoną mozarellę (ok. 125g), posypać startym parmezanem. Do dobrze nagrzanego piekarnika (ja swój włączam 20 min. wcześniej) wstawić pizzę. Piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 230°C. Ciasto musi być lekko zarumienione. Można podawać z garścią świeżej rukoli. Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

podoba mi się taka wersja pizzy

jolanta szyndlarewicz pisze...

wygląda przepysznie:) porywam kawałek i znikam się delektować:)

Przyciski Listonic