
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek do pieczenia
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka cukru
- cynamon
Etapy przygotowania:
Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i ułożyć na blache, podziurkować. Odstawić ciasto do lodówki na 30 min. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kawałki, a 4 sztuki zostawić w całości. Pokrojone wrzucić do garnka i smażyć na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Chwile smażyć. Przełożyć masę jabłkową na przygotowane ciasto francuskie, rozsmarować równo, a na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka w formie róży. Posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Piec w temp. 170 stopni około 40 min. Po wyjęciu z pieca posmarować powierzchnie jabłek żelem do pokrywania owoców lub galaretką. Podawać ciepłą z dodatkiem lodów.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz