środa, 6 kwietnia 2011

Tarta jabłkowa



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek do pieczenia
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • cynamon
Etapy przygotowania:
Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i ułożyć na blache, podziurkować. Odstawić ciasto do lodówki na 30 min. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kawałki, a 4 sztuki zostawić w całości. Pokrojone wrzucić do garnka i smażyć na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Chwile smażyć. Przełożyć masę jabłkową na przygotowane ciasto francuskie, rozsmarować równo, a na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka w formie róży. Posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i odrobiną cynamonu. 
Piec w temp. 170 stopni około 40 min. Po wyjęciu z pieca posmarować powierzchnie jabłek żelem do pokrywania owoców lub galaretką. Podawać ciepłą z dodatkiem lodów.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic