
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1 białko
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g ciastek digestive lub innych kruchych ciastek
- 200- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty krem. Masę jajeczną połączyć z mascarpone.Do białka dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier
(1-2 łyżki) cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Ciastka zmiksować w blenderze, tak samo zrobić z truskawkami. Następnie należy układać deser w szklanym naczyniu, kolejno ciastka, masa mascarpone i truskawki. Na koniec posypać startą na tarce czekoladą. Życzę smacznego.
11 komentarzy:
są tylko świeŻe truskawki, innych nie znam
masz racje, ja teŻ nie znam, pozdrawiam
Ale pięknie wygląda i musi być pyszne, mnie też wzięło na desery i będę coś dziś kombinować :)
Cudny deserek...truskawy i mascarpone...Pycha!
Faktycznie cudo - bardzo letni i lekki deserek!
truskawki... jak tęsknię!
ile porcji z tego wychodzi?:>
truskawki, eh, truskawki... pysznie wygląda Twój deser!
Niech te truskawki już będą, no :D
A deser magiczny ;)
z tych składników wychodzi koło 6 szklanek takich jak na zdjęciu, pozdrawiam
Witam!
Mam pytanie- ile czasu wytrzyma taki przygotowany deser? Trzymać go w lodówce czy nie?
Prześlij komentarz