czwartek, 19 stycznia 2012

Truskawkowe cudo


Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka 
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g ciastek digestive lub innych kruchych ciastek
  • 200- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty krem. Masę jajeczną połączyć z mascarpone.
Do białka dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier
(1-2 łyżki) cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Ciastka zmiksować w blenderze, tak samo zrobić z truskawkami. Następnie należy układać deser w szklanym naczyniu, kolejno ciastka, masa mascarpone i truskawki. Na koniec posypać startą na tarce czekoladą. Życzę smacznego.

11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

są tylko świeŻe truskawki, innych nie znam

Paulina pisze...

masz racje, ja teŻ nie znam, pozdrawiam

Daria Anna pisze...

Ale pięknie wygląda i musi być pyszne, mnie też wzięło na desery i będę coś dziś kombinować :)

ANNA pisze...

Cudny deserek...truskawy i mascarpone...Pycha!

Maggie pisze...

Faktycznie cudo - bardzo letni i lekki deserek!

Ola pisze...

truskawki... jak tęsknię!

Marta pisze...

ile porcji z tego wychodzi?:>

asix pisze...

truskawki, eh, truskawki... pysznie wygląda Twój deser!

Milena pisze...

Niech te truskawki już będą, no :D
A deser magiczny ;)

Paulina pisze...

z tych składników wychodzi koło 6 szklanek takich jak na zdjęciu, pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam!
Mam pytanie- ile czasu wytrzyma taki przygotowany deser? Trzymać go w lodówce czy nie?

Przyciski Listonic