Składniki:
- 450 g ziemniaków
- 25 g bułki tartej
- 3 żółtka
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 1 cebula
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
- 2 łyżki masła
- 25 g mąki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (ok. 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, Przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (ok. 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (ok. 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
2 komentarze:
jestem uzależniona od tego czosnku knorra ;)
świetna alternatywa dla smażonych, tłustych placków ziemniaczanych :)
Pyszne te placuszki, kiedyś dawno, dawno temu robiłam, ale jeszcze dodawałam starty na grubych oczkach ser żółty. Dzięki za przypomnienie przepisu!
Prześlij komentarz