sobota, 7 stycznia 2012

Placuszki z ziemniaków



Składniki:

  • 450 g ziemniaków
  • 25 g bułki tartej
  • 3 żółtka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • 2 łyżki masła
  • 25 g mąki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (ok. 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, Przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (ok. 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.



2 komentarze:

monami pisze...

jestem uzależniona od tego czosnku knorra ;)
świetna alternatywa dla smażonych, tłustych placków ziemniaczanych :)

Asiek pisze...

Pyszne te placuszki, kiedyś dawno, dawno temu robiłam, ale jeszcze dodawałam starty na grubych oczkach ser żółty. Dzięki za przypomnienie przepisu!

Przyciski Listonic