sobota, 26 lutego 2011

Francuskie pierogi z grzybami i szynka


Składniki: 
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 400 g grzybów
  • 100 g szynki wędzonej
  • 100 g koziego serka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • odrobina mleko
  • sol i pieprz
  • oliwa
Etapy przygotowania:

Grzyby oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i szynkę pokroic w niewielka kostke. Wrzucic na patelnie i smazyc na oliwie az cebulka sie zeszkli. Dodac grzyby i przesmażyć około 10 minut. Przyprawić sola i pieprzem. Przestudzić.
Gdy grzyby z szynką są już wystudzone dodać serek i drobno posiekaną pietruszkę, wymieszać i ewentualnie ponownie przyprawić.
Z ciasta francuskiego wycinać kwadraty o bokach ok. 8x8 cm, na każdym ułożyć po 1-2 łyżkach farszu i zlepić brzegi. Posmarować wierzch mlekiem.
Piec 25 minut w temperaturze 200ºC.


Brak komentarzy:

Przyciski Listonic