środa, 23 listopada 2011

Zapiekany dorsz



Składniki:
  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 5 łyżek grubo startego żółtego sera, 
  • 1 łyżka masła, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obficie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby. Podawać z ziemniakami pure lub z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego.



4 komentarze:

Maggie pisze...

Wyglada pysznie! Z wlasciwym zoltym serem pewnie rownie dobrze smakuje :)

klliisiaa pisze...

ale apetyczne!! muszę zrobic jak najszybciej :)

Spiżarnia Smaków Aldoro pisze...

Ja chce taką dorszową kosteczkę:D Wygląda Ekstra!

Anonimowy pisze...

Rybka wyszła bardzo smaczna, ja dodałabym troszkę większą ilość cebuli. Jako dodatek zrobiłam kaszę jaglaną, całość naprawdę pyszna, polecam :)

Przyciski Listonic