poniedziałek, 27 lutego 2012

Brokułowe penne


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kilkanaście listków natki pietruszki
  • 20 -30 g orzechów piniowych
  • 250 ml śmietanki
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 10 pieczarek
  • 400 g makaronu penne 
Sposób przygotowania:
Brokuła ugotować na parze. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odstawić. Następnie na patelni podsmażyć pieczarki tak żeby nabrały złotego koloru. W garnku podgrzać śmietankę, wrzucić do niej brokuły, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, natkę pietruszki, orzeszki i przyprawy. Wszystkie składniki chwilę podgrzać, następnie zmiksować blenderem. Ugotować makaron penne, przecedzić i zachować pół szklanki wody z makaronu. Penne przerzucić do garnka z brokułową pastą, wszystko wymieszać. Jeśli jest zbyt gęsto wlać odłożona wodę po makaronie i chwilę podgrzewać. 
Podawać udekorowaną natką pietruszki i posypać podsmażonymi na złoto pieczarkami. Smacznego.

2 komentarze:

Kinga pisze...

Bardzo mi się to podoba, jesli dostanę dziś ekologiczne brokuły, to jutro zrobię podony makaron. Pieczarki mam!Pozdr.

Ola pisze...

Już od jakiegoś czasu chodzi za mną taki pomysł na makaron ;)

Przyciski Listonic