czwartek, 1 marca 2012

Kapuśniak



Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki oregano
  • garść suszonych grzybów
  • szczypta estragonu
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć i odstawić na noc. Na drugi dzień ugotować na małym ogniu około 30 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia przyprawić estragonem i czarnym pieprzem. Odstawić.
Kapustę posiekać i przelać letnią wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą i gotować około 15 min. Warzywa kroimy: ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Warzywa można chwile podsmażyć na patelni. Tak przygotowane warzywa wraz z kapustą przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy (ziele ang, liść laurowy, oregano, majeranek, sól pieprz). Zalewamy wszystko wywarem i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Smacznego.

1 komentarz:

Kini pisze...

pięknie dziękuję za kapuśniakowy przepis :) zupa ta 'chodzi' za mną od pewnego czasu i szukam inspiracji do jego popełnienia ;)

Przyciski Listonic