niedziela, 20 listopada 2011

Torcik "3 bit"



Składniki:
  • 1 puszka masy kajmakowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g) 
  • 8-9 paczek herbatników 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 l. śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanki "Śnieżki"

Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy, należy najpierw przygotować masę budyniową, a następnie puszkę z masą karmelową wsadzić na parę minut do gotującej się wody (miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). Budynie ugotować z 2 szklankami mleka i utrzeć z masłem jak troszkę przestygną. Ubić śmietanę z 2 śnieżkami. Formę wyłożyć herbatnikami (można również użyć formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm, herbatniki będzie łatwiej ułożyć). Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę karmelową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze "Śnieżką". Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego.

16 komentarzy:

Dusia pisze...

Ciasto które Mój uwielbia:)

Tyna pisze...

Mniam, ale fajnie wygląda:)

wiosenka27 pisze...

Bardzo lubię domowego 3 bita:)

Angelika Szostak pisze...

Już się zakochałam w tym cieście od samego patrzenia ;)

DaisyDukes pisze...

fantastycznie wyglądają te warstwy!

Kaś pisze...

oj, ciasto palce lizać!

Hania-Kasia pisze...

Prezentuje się pieknie.

Anonimowy pisze...

A można zrobić tą masę budyniową bez masła? :)

deserowo pisze...

Uwielbiam 3bita :)

klliisiaa pisze...

jestem uzależniona od tego ciasta :D

asieja pisze...

można się rozpłynąc od samego patrzenia.

Asiek pisze...

Pyszności!! Aż chce się od razu zjeść!

od-kuchni pisze...

To ciasto to istna poezja na talerzu!

Lovelykate pisze...

Pysznie wygląda :) Aż zgłodniałam!

Kulinarna Mania pisze...

MASA KAJMAKOWA! KOCHAM!
cudowne to ciasto ! :)

K Nowowiejska pisze...

Uwielbiam to ciasto. Przeważnie znika z prędkością światła. Ja, zamiast bitej śmietany robię masę Oetkera waniliową lub śmietankową. Jest sztywniejsza.

Przyciski Listonic