
Składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- 8-9 paczek herbatników
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 kostki masła
- 0,5 l. śmietany kremówki 30%
- 2 śmietanki "Śnieżki"
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy, należy najpierw przygotować masę budyniową, a następnie puszkę z masą karmelową wsadzić na parę minut do gotującej się wody (miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). Budynie ugotować z 2 szklankami mleka i utrzeć z masłem jak troszkę przestygną. Ubić śmietanę z 2 śnieżkami. Formę wyłożyć herbatnikami (można również użyć formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm, herbatniki będzie łatwiej ułożyć). Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę karmelową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze "Śnieżką". Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego.
16 komentarzy:
Ciasto które Mój uwielbia:)
Mniam, ale fajnie wygląda:)
Bardzo lubię domowego 3 bita:)
Już się zakochałam w tym cieście od samego patrzenia ;)
fantastycznie wyglądają te warstwy!
oj, ciasto palce lizać!
Prezentuje się pieknie.
A można zrobić tą masę budyniową bez masła? :)
Uwielbiam 3bita :)
jestem uzależniona od tego ciasta :D
można się rozpłynąc od samego patrzenia.
Pyszności!! Aż chce się od razu zjeść!
To ciasto to istna poezja na talerzu!
Pysznie wygląda :) Aż zgłodniałam!
MASA KAJMAKOWA! KOCHAM!
cudowne to ciasto ! :)
Uwielbiam to ciasto. Przeważnie znika z prędkością światła. Ja, zamiast bitej śmietany robię masę Oetkera waniliową lub śmietankową. Jest sztywniejsza.
Prześlij komentarz