poniedziałek, 10 października 2011

Pizza na cieście francuskim



Składniki:
  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • sos pomidorowy 
  • dodatki: pół papryki czerwonej, pieczarki
  • pół piersi z kurczaka
  • mała cukinia
  • kulka mozzarelli
  • świerzy tymianek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, pozbyć się błon, pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić do miski, wsypać 1-2 łyżki przyprawy do kurczaka, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C. Warzywa umyć, pieczarki obrać. Paprykę pokroić w paski, cukinię i w talarki. Mozzarellę odcedzić z zalewy, pokroić w cienkie plasterki. Jedną porcją ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty, można też wyłożyć ciasto na blaszkę. Zawinąć brzegi ciasta (1 cm sszerokości) Ciasto 'podziurkować' widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie lekko obsmażyć kurczaka. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, układać na nim ser, warzywa i mięso. Na wierzchu położyć gałązki świeżego tymianku lub posypać oliwkami. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 30-35  minut. Smacznego

3 komentarze:

Dusia pisze...

chętnie bym się poczęstowala taką:)

Paulina pisze...

zapraszam :)

ANNA pisze...

Kurcze...nigdy nie próbowałam w tej wersji...ale kusi bardzo...

Przyciski Listonic