czwartek, 3 listopada 2011

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym



Składniki:
  • ok. 1kg ziemniaków
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Ostudzone ziemniaki ugniatamy płasko w misce, dzielimy na 4 części. Jedną część wycinamy nożem i wyjmujemy.
W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, na równo z ziemniakami. Wszystko zagniatamy (razem z wyjętą częścią ziemniaków), aż masa ziemniaczana będzie gładka.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być też większe), na środku każdej kluski wygniatamy palcem niewielką dziurkę.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia ok. 1–2 minut, zależy od ich wielkości. Wyjmujemy i odcedzamy.
Podajemy z różnymi sosami (na zdjęciu z sosem grzybowym), śmietaną lub okraszone stopioną słoniną.

Składniki na sos pieczarkowy:
  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, chili, 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać.

2 komentarze:

La Dolce Caramella pisze...

Prosto i pysznie! Jutro takie robię :D Mniam!

Duś pisze...

lubię kluseczki:)

Przyciski Listonic