piątek, 16 marca 2012

Zupa ogórkowa



Składniki:

  • 500 g kiszonych ogórków z zalewą
  • 1,5 -2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g ryżu
  • pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Do lekko gotującego się buliony wrzucamy pokrajaną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dorzucamy przetarte na tarce kiszone ogórki i zalewę z ogórków, dodajemy również ryż. Gotujemy na małym ogniu około 20-30 min. Zabielamy śmietana lub jogurtem , doprawiamy pieprzem. Smacznego.

1 komentarz:

kocie-smaki pisze...

ogórkowa gościła u mnie ostatnio na obiadowym stole :) baardzo lubię :)

Przyciski Listonic