wtorek, 15 listopada 2011

Krupnik na żeberkach



Składniki:
  • 2 - 3 żeberka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • kawałeczek pora z części biało-zielonej
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbecz czosnku
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego (lub maggi w płynie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i gotować w około 3 litrach wody przez 40-50 minut. Wrzucić liśc laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku. Dodać wypłukaną kaszę i gotować ok. 10-15 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę, por pokroić i wszystko chwilę poddusić na maśle, następnie przełożyć do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Na koniec wsypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

4 komentarze:

Maggie pisze...

Jak ty to robisz, ze nawet krupnik wyglada u ciebie apetycznie?

Chocoholiczka pisze...

Zgadzam się z Maggie. Koniecznie muszę taki zrobić! Wygląda pysznie!

Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Uwielbiam krupnik .... po prostu uwielbiam:)

Anonimowy pisze...

Od sosu sojowego krupnik zrobił się ciemny. Trzeba używać jasnego sosu sojowego.

Przyciski Listonic