czwartek, 16 lutego 2012

Faworeczki



Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 l oleju
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i kawałki masła. Wszystko razem rozetrzeć rękoma. W innym naczyniu ubić jajko, żółtka i cukier puder. Ubijać aż masa będzie biała i puszysta. Następnie do masy jajecznej wsypać mąkę z masłem i wymieszać. Dodać śmietanę, spirytus i wyrobić jednolite, plastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowywać i składać na pół, znowu rozwałkować i złożyć, robić tak kilkakrotnie w celu napowietrzenia ciasta. Można również uderzać ciasto wałkiem. Tak przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko i wykroić prostokąty o wymiarze 4x10 cm. Na środku naciąć i jeden z wierzchołków przeciągnąć przez dziurkę.
W wysokim naczyniu rozgrzać olej i wrzucać do niego około 3-4 sztuk. Smażyć 20 sekund z jednej strony po czym obrócić i tyle samo smażyć z drugiej strony. Wyłowić z oleju i odstawić na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby olej ociekł. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego.

1 komentarz:

Karmel-itka pisze...

mmmm...
nic, tylko się zachwycac podczas zajadania!

Przyciski Listonic