sobota, 8 października 2011

Cytrynowe placuszki z mascarpone



Składniki:
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:
Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Smażyć na oleju na złoty kolor, z obu stron. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub konfiturą. Smacznego :)

1 komentarz:

Smakowidło pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają :)

Przyciski Listonic