
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki śmietanki lub gęstej śmietany
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1/2 - 1 łyżeczki soli,
- 1 łyżka prażonej cebulki,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym – nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem - stopniowo dolewamy gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiamy masę solą, pietruszką i prażoną cebulką a na koniec mieszamy ze śmietaną. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz