poniedziałek, 12 września 2011

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:
  • 200 g piersi kurczaka( jedna podwójna )
  • garść orzechów nerkowca
  • sos słodkie chili
  • sos rybny
  • 1/2 soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść kiełków sojowych
  • 500 g ryżu jaśminowego (użyłam zwykłego)
  • szczypiorek do dekoracji
  • olej orzechowy ( może być zwykły)

Pokroić kurczaka w cienkie paski i obsmazyć na patelni z niewielką ilością oleju. Po 2 minutach dołożyć garść orzechów nerkowca. Po kolejnych 2 minutach sołożyc sos słodkie chili, odrobinę sosu rybnego i sok z połowy cytryny, ząbek czosnku w plastrach i ewentualnie płaską łyżeczke cukru. Smażyć 3 minuty. Na samym końcu dodać kiełki( niestety nie miałam i nie dodałam). Podawać z ryżem udekorować szczypiorkiem. Smacznego.



Sposób przygotowania:

3 komentarze:

monami pisze...

uwielbiam połączenie kurczaka z orzechami :)

Paulina pisze...

:) wiec smacznego :)

Maggie pisze...

Lubie takie szybkie, orientalne dania. A orzechy i kurczak to swietna (choc wciaz niedoceniana) para!

Przyciski Listonic