Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg boczku
- bulion na wędzonym boczku
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 główka słodkiej kapusty
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 10 g suszonych grzybów
- 20 g suszonych śliwek
- 2 łyżki majeranku
- 5 szt. czarnego pieprzu
- 5 szt. ziela angielskiego
- 5 szt. liścia laurowego
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą, słodką kapustę poszatkować. Wszystkie składniki układać w wysokim garnku, układając na przemian mięso, kapustę, śliwki, grzyby i przyprawy. Całość gotować około 5 godzin (mieszałam co 1,5 godziny). Na koniec doprawić bulionem na wędzonym boczku i koncentratem pomidorowym. Bigos najlepiej smakuje odgrzewany przez kilka dni. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. Smacznego.


2 komentarze:
Nigdy nie jadłam bigosu na święta. ;) Chociaż bardzo lubię tę potrawę, hmm...
Bigosik wygląda pierwsza klasa, dziękujemy za zdjęcie! :)
Prześlij komentarz