czwartek, 22 grudnia 2011

Świąteczny bigos




Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg boczku
  • bulion na wędzonym boczku
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 główka słodkiej kapusty
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g suszonych grzybów
  • 20 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 szt. czarnego pieprzu
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. liścia laurowego

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą, słodką kapustę poszatkować. Wszystkie składniki układać w wysokim garnku, układając na przemian mięso, kapustę, śliwki, grzyby  i przyprawy. Całość gotować około 5 godzin (mieszałam co 1,5 godziny). Na koniec doprawić bulionem na wędzonym boczku i koncentratem pomidorowym. Bigos najlepiej smakuje odgrzewany przez kilka dni. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl.  Smacznego.


2 komentarze:

noresay pisze...

Nigdy nie jadłam bigosu na święta. ;) Chociaż bardzo lubię tę potrawę, hmm...

wykrywacz smaku pisze...

Bigosik wygląda pierwsza klasa, dziękujemy za zdjęcie! :)

Przyciski Listonic