wtorek, 29 listopada 2011

Surówka z kapusty pekińskiej



Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej (jeśli mała to całą)
  • 2 średnia marchewki
  • 1 cebula
  • 2 średnie jabłka
  • sól i pieprz
sos:
  • czubata łyżka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić w cienkie paski i namoczyć chwilę w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Posolić, popieprzyć i wymieszać wszystkie składniki. Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać nim surówkę. Zamiast proponowanego sosu można użyć majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym.  Smacznego.

3 komentarze:

majka pisze...

Swietny przepis na salatke. Ja robie podobna, dodaje tylko jeszcze pokrojona papryke :)

Pozdrawiam cieplo.

HNG3 pisze...

slicznie dziękuję za wszystie przepisy, uwielbiam tu zaglądać ;)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam dziś do obiadu - pycha! Sos pierwsza klasa.

Przyciski Listonic