
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 300 g masła, lub margaryny
- 4 żółtka
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w plasterki i podprażyć dodając niewielką ilość wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać dobrze schłodzone masło, cukier puder, połączyć. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na pół godziny.
Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy ( wielkość 28x35), po nakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, podpiec.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, po nakłuwać wierzch i ponownie wstawić do piekarnika, piec 50 minut. Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony "słodka pasja". Smacznego

10 komentarzy:
urodzinowa?
a kto świętuje? xd
och, miec taką szarlotkę na swoje święto... cudo!
ale pięknie wygląda.
Wygląda rewelacyjnie. Szarlotka to moje ulubione ciasto.
Ktokolwiek swietuje, wszystkiego dobrego!
A taka szarlotka jest lepsza niz tort.
Przepiękna! Wszystkiego Najlepszego dla tego kto świętuje :)))
uwielbiam szrlotke :) Strasznie dawno nie robiłam... Pięknie wygląda :)
Całkiem niedawno jadłam pyszną szarlotkę, tym samym przypomniałam sobie o istnieniu tego ciasta. Chyba pokuszę się o zrobienie.. (:
Szkoda, że nie zamówiłam takiej na moje urodziny. :P
Moja właśnie się piecze za 30 minut będzie gotowa :) z porcją waniliowych lodów - dziękuje za przepis! Jak zobaczyłam fotkę wstałam i poszłam upiec :)))
Ot taka ciążowa zachcianka
Bez proszku do pieczenia?
Ciasto jest bez proszku do pieczenia
Prześlij komentarz