
Składniki:
- 300 g makaronu
- 750 g szpinaku mrożonego lub świerzego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 150 ml mleka
- 100 g wędzonego boczku
- 5 łyżek tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Etapy przygotowania:
Oczyszczona cebule i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Rozmrożony, osaczony szpinak dodać do cebuli i króciutko poddusić, zalać mlekiem i śmietana. Dusić na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania kilkakrotnie wymieszać. Doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić (nie przelewać zimną woda, ponieważ sos bedzie lepiej przylegał ). Osaczony makaron połączyć z sosem szpinakowym. Posypać tartym parmezanem.
Zamiast śmietany do szpinaku można dodać ziołowe serki twarogowe lub serki śmietankowe z dodatkiem ziół.

2 komentarze:
Lubię to i to nawet bardzo ;-) Pięknie podane.. ;-D
www.przysmakiewy.pl
Mniam mniam, szkoda, że nie mogę śmietany i mlecznych rzeczy, to tak przeapetycznie wygląda :)))))
Prześlij komentarz