czwartek, 8 września 2011

Lody orzechowe



Składniki:

2 żółtka
4-5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki "masy krówkowej o smaku orzechowym"
250 ml śmietanki 36%
250 ml śmietanki
4 łyżki masła orzechowego
garść orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać masę kórwkową(można kupić ja w sklepie) i masło orzechowe (można je zrobić , przepis znajdziecie na moim blogu). Do masy krówkowo-orzechowej dodajemy śmietankę. wszystko starannie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę 36% i łączymy ją z masą orzechową. Włączamy maszynkę do lodów i wlewamy masę. Mi kręcenie lodów zajeło jakieś 30 min. Pod koniec kręcenia dodać garść orzeszków. Jeśli nie posiadamy maszyny mase przelać do pojemnika i włożyc do zamrażalki. Co godzine mieszać żeby lody były gładkie i delikatne. Smacznego:)

1 komentarz:

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

Pozdrawiam :)

Przyciski Listonic