poniedziałek, 13 lutego 2012

Marchewkowy krem z kukurydzą i mleczkiem kokosowym



Składniki:
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 łyżek słodkiej kukurydzy /z puszki/
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz cayenne do smaku
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone warzywa - cebulę, marchew i  kukurydzę, przykryć i dusić do około 4 min. Następnie całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25 min. Po tym czasie wlać mleczko kokosowe, wcisnąć limonkę, doprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 5 min.
Całość przed podaniem zmiksować. ozdobić natką pietruszki. Przepis pochodzi z bloga "Pepa w kuchni". Smacznego.




6 komentarzy:

Daria Anna pisze...

To musi być coś pysznego , mniam .

Angie pisze...

Hmmm....wygląda baredzo smakowicie...a z mleczkiem kokosowym...musi byc pyszne!

Maggie pisze...

Cudny kolor i na pewno wspanialy smak - taka zupa kazdemu poprawilaby nastroj!

Karmel-itka. pisze...

w moim domu zupa z marchewki to istna abstrakcja.
a szkoda, by wygląda cudownie. i ten kolor!

dorota20w pisze...

pysznie! bardzo lubię takie smaki

mopswkuchni pisze...

Fajna słodziutka zupka :) Chętnie spróbuję!

Przyciski Listonic