środa, 7 września 2011

Masło orzechowe



Składniki:
  • 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych
  • miód
  • olej

Sposób przygotowania:
Orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu. Jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku. Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Następnie dodać miód i olej w proporcjach zależnych od smaku. Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.




4 komentarze:

Malwina pisze...

Cóż za bajeczny widok tak z samego rana, uwielbiam masło orzechowe, a Twoje wygląda idealnie :D

Monika pisze...

Już od dawna mam chętkę na takie domowe masło;) pycha!

Maggie pisze...

Domowego jeszcze nie robilam, a coraz bardziej mnie kusi...

Kira pisze...

Cudowne! Dzięki temu ze zamieściłaś przepis zmobilizowałam się i też zrobiłam masło orzechowe ;)

Przyciski Listonic