
Składniki:
- 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych
- miód
- olej
Sposób przygotowania:
Orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu. Jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku. Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Następnie dodać miód i olej w proporcjach zależnych od smaku. Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.



4 komentarze:
Cóż za bajeczny widok tak z samego rana, uwielbiam masło orzechowe, a Twoje wygląda idealnie :D
Już od dawna mam chętkę na takie domowe masło;) pycha!
Domowego jeszcze nie robilam, a coraz bardziej mnie kusi...
Cudowne! Dzięki temu ze zamieściłaś przepis zmobilizowałam się i też zrobiłam masło orzechowe ;)
Prześlij komentarz