
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g białego sera
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- łyżka wódki
- 3 łyżki masła lub margaryny
- szczypta sody oczyszczonej
- 15 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ( drobno posiekanej )
- 1 l oleju slonecznikowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto i rozwałkować ( będzie trochę lepiące). Małą literatką wycinać w cieście kółka i robić z nich kulki. W garnku rozgrzać olej i wrzucać mini pączki. Smażyć około 8 minut z obu stron. Wyłowione pączusie z oleju przekładać na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepis podpatrzyłam na blogu " Jedzonko malucha". Smacznego.

4 komentarze:
o mamo, gdzie ja teraz mogę dostać takie pączusie?! pragnę ich, takie są apetyczne... :)
Pozdrawiam!
śliczne kuleczki.
Oj chętnie bym porwała parę takich minipączków :-)
piękne pączuchy :) do smażenia polecam jednak olej rzepakowy - lepiej od słonecznikowego znosi zmiany temperatur i ma korzystniejszy skład tłuszczowy :)
Prześlij komentarz