czwartek, 11 sierpnia 2011

"Pieczonki Marcina"



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg dobrej kiełbasy 
  • 3 duże marchewki 
  • 2 cebule 
  • 3-4 liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • sól, pieprz 
  • 2 kewfiry
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę i cebulę pokroić w plasterki. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - kiełbasa - ziemniaki. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Garnek przykryć folią aluminiową a następnie pokrywką, postawić na dużym ogniu. Gdy pieczonki zaczną skwierczeć ( po 5 min) zmniejszyć ogień do minimum i zostaw na 45 min. Podawać z zimnym kefirem. Smacznego


                                               

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic