piątek, 21 października 2011

Szarlotka z budyniem i migdałową kruszonką



Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków migdałowych

Wypełnienie:
  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • 2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier  puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. (1/3 i 2/3). Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24) . Blachę oprószamy mąką. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Budynie przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego



18 komentarzy:

zauberi pisze...

o jacie, ależ to apetycznie wygląda!

ANNA pisze...

Cudnie wygląda! Od razu chce się zjeść!

asieja pisze...

migdały i budyń i jabłka.. chciałabym największy kawałek!

Asiek pisze...

Cudna! Robię podobną, ale bez migdałów. Następnym razem dodam, bo to świetne połączenie!
Pozdrawiam

famke pisze...

mmmm... uwielbiam taki rodzaj szarlotki! Muszę upiec! Wygląda przepysznie!

Fuchsia pisze...

Wygląda mega-apetycznie! Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Wygląda pysznie ^^ Tylko nie podałaś rozmiarów blachy. I co z tymi budyniami? Ugotować je według przepisu na opakowaniu, czyli w 1l mleka?

DaisyDukes pisze...

jestem u Ciebie pierwszy raz i pewnie nie ostatni bo blog przepiękny :) świetne przepisy i zdjęcia... szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, wiec trafiłaś z tym wypiekiem idealnie. Pozdrawiam ciepło!

Paulina pisze...

witam, cieszy mnie to że przepis przypadł Wam do gustu:)
wymiary blachy jaka mialam to 30 na 24, a budynie przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, pozdrawiam

Tyna pisze...

Pycha:) Wygląda niesamowicie:)

słodkosłona. pisze...

te warstwy są genialne, nigdy nie robiłam z budyniem ale chyba zrobię ;).

Arvén pisze...

Wypasiona ta warstwowa szarlotka...tyle smaków w jednym kawałeczku ;)

Patrycja Reszko pisze...

Robię identyczne ciasto do szarlotki. A budyń i kruszonka to świetny pomysł!

Daria Anna pisze...

Genialnie wygląda ta szarlotka i do tego migdały w posypce mmmm.

Anonimowy pisze...

bardzo smaczna wyszła, dziękuje za przepis :-)
ps.dla osób które nie piekły nie ma co jabłek żałować

Anonimowy pisze...

Szarlotka przepyszna!!! Poza tym wszystkie przepisy są świetne. Odkąd wyszły mi dwie potrawy wg przepisów z tej stronki to robię wszystkie potrawy i desery tak jeden po drugim - jak leci. Wszystkie na razie wyszły przepyszne i udały się w 100% !!!

Anonimowy pisze...

Wyszła rewelacyjnie! Polecam gorąco! Nie miałam migdałów, ale i tak była pyszna!

Anonimowy pisze...

Pyszny placek! Robie go juz po raz kolejny, na kazdej imprezie gosciu u Nas na stole! Polecam goraco

Przyciski Listonic