wtorek, 14 lutego 2012

Kurczak stir-fry po tajsku



Składniki:
Na marynatę:
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 kostka rosołowa
  • papryczka chili ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre - ja nie dodaje)
Pozostałe
  • 500g filetów z piersi kurczaka (pocięte w cienkie plasterki)
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula czerwona, pokroić w piórka
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, przycięta na połowę, drobno posiekana
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojone 
  • 115g kukurydzy (mini kolby przecięte na pół)
  • 150g pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • makaron ryżowy 
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w cienkie paski, 1 kostkę rosołową rozpuścić w 2 łyżkach oliwy i natrzeć nią kurczaka. Następnie przygotować marynatę z mleka kokosowego, tak przygotowaną marynatę wlać do kurczaka, przykryć i przechować w lodówce około 30 min.
Do woka lub dłużej patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i na małym ogniu smażymy kurczaka wyłowionego z marynaty. Kurczaka smażymy partiami i na koniec odkładamy do miseczki.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę, trawę cytrynową, paprykę i kukurydzę. Smażymy około 4 minut. Następnie dodajemy grzyby i fasolę i smażymy kolejne 2 minuty.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wcześniej usmażonego kurczaka, przez 2 minuty trzymamy na małym ogniu. Tak przygotowane danie podajemy z makaronem ryżowym. Smacznego.




3 komentarze:

Angie pisze...

Uwielbiam takie danie! Twoje wygląda naprawdę apetycznie!

Karmel-itka. pisze...

mmm... szybko i smakowicie.
tak jak lubię. wieeelkie mniam!

Maggie pisze...

Ja lubie bardzo ostre, wiec pewnie nie zrezygnowalabym z chilli :)
Takie orientalne dania to swietna sprawa: szybkie, a pyszne!

Przyciski Listonic