
Składniki:
Na marynatę:
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 kostka rosołowa
- papryczka chili ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre - ja nie dodaje)
Pozostałe
- 500g filetów z piersi kurczaka (pocięte w cienkie plasterki)
- 1,5 łyżki oleju
- 1 średnia cebula czerwona, pokroić w piórka
- 1 łodyga trawy cytrynowej, przycięta na połowę, drobno posiekana
- 1 duża czerwona papryka, pokrojone
- 115g kukurydzy (mini kolby przecięte na pół)
- 150g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 100g fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w cienkie paski, 1 kostkę rosołową rozpuścić w 2 łyżkach oliwy i natrzeć nią kurczaka. Następnie przygotować marynatę z mleka kokosowego, tak przygotowaną marynatę wlać do kurczaka, przykryć i przechować w lodówce około 30 min.
Do woka lub dłużej patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i na małym ogniu smażymy kurczaka wyłowionego z marynaty. Kurczaka smażymy partiami i na koniec odkładamy do miseczki.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę, trawę cytrynową, paprykę i kukurydzę. Smażymy około 4 minut. Następnie dodajemy grzyby i fasolę i smażymy kolejne 2 minuty.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wcześniej usmażonego kurczaka, przez 2 minuty trzymamy na małym ogniu. Tak przygotowane danie podajemy z makaronem ryżowym. Smacznego.


3 komentarze:
Uwielbiam takie danie! Twoje wygląda naprawdę apetycznie!
mmm... szybko i smakowicie.
tak jak lubię. wieeelkie mniam!
Ja lubie bardzo ostre, wiec pewnie nie zrezygnowalabym z chilli :)
Takie orientalne dania to swietna sprawa: szybkie, a pyszne!
Prześlij komentarz