czwartek, 8 września 2011

Truskawkowa Margerita



Składniki:      

  • mus ze zmiksowanych truskawek    
  • 40 ml tequili
  • 20 ml likieru pomarańczowego triple sec lub innego
  • 30 ml soku z limonki
  • cukier, połówka cytryny


Sposób przygotowania:

Brzeg sporego kieliszka (dobry kształt mają kieliszki do martini) zmoczyć kawałkiem cytryny i zanurzyć w spodeczku z cukrem. Na brzegu powstanie słodka krusta. Tequilę, likier pomarańczowy i sok z limonki wlać do shakera, dodać mus truskawkowy. W zależności od pożądanej koncentracji alkoholu dodać mniej lub więcej musu. Dodać lód i szybko schłodzić, mocno potrząsając shakerem. Koktajl przelać do kieliszka odcedzając nadmiar lodu.

1 komentarz:

Monula pisze...

Umieściłam link do Pani strony na naszym fan page. Bardzo podobają nam się Pani zdjęcia i przepisy.

Przyciski Listonic