wtorek, 13 grudnia 2011

Zielone szparagi czosnkowo - sezamowe



Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Zielone szparagi należy dobrze umyć i odciąć drewniane końcówki. Szparagi najlepiej gotować pionowo tak żeby główka wystawała ponad wodę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru dla miękkości.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu i po wcześniejszym związaniu luźno nitką. Jeśli gotujemy na leżąco nie musimy przykrywać garnka. Szparagi można gotować w mleku będą wtedy delikatniejsze.
Ugotowane szparagi układam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Przyprawiam solą i pieprzem i zgniecionym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15 min w 180 stopni. Na patelni prażymy sezam i posypuje nim szparagi. Smacznego

1 komentarz:

Kinga pisze...

Robiłam w sezonie podobne szapragi sezamowe, bez zapiekania - przepis od Bei - i to połączenie jest wspaniałe. Zresztą chyba nie dalej jak 2 tygodnie temu kupiłam za bajońską kwotę szparagi i zaszalałam z sezamem.

Przyciski Listonic