wtorek, 30 sierpnia 2011

Bigos staropolski



Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
  • 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej)
  • 100 g świeżego boczku (najlepiej boczek wędzony)
  • 3 jabłka
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz i cukier
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • kilka nasion jałowca
  • 3-4 listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach (kilka)
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin) śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą. Namoczone grzyby gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję. 
Kapuste dobrze przepłukać 2-3 razy, jesli jest bardzo kwaśna, odcedzić na dużym sicie. Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia.
Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce. Miesa i wedliny pokroic w równe kawałki i dodać do kapusty. Wrzucić namoczone lub obgotowane śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów (mogą też być pieczarki pokrojone w kostke). Calosc gotować długo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac (sos nie moze zbyt szybko odparowac).
Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista. 
Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to możecie dobrać wg. smaku (około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę pieprzu). Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
Kolejnego dnia znów podgrzewam. Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni.
Niektórzy podprawiają bigos lekko rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu, przez co bigos staje się bardziej zawiesisty. Ale jeśli bigos dobrze wysmażymy, dodatek zasmażki jest zbędny.
Można też bigos przyprawić łyżką gęstego przecieru pomidorowego.
Smacznego :) Przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv.

5 komentarzy:

witaminkaa pisze...

Piękny przepis, właśnie szukam inspiracji na święta:)

Anonimowy pisze...

fajny przepis ale śliwki wędzone a nie suszone. Wtedy jest to bigos staropolski :-) nie ma co iść na skróty

Anonimowy pisze...

Ale potocznie wszyscy mowimy śliwki suszone a wiadomo ,ze chodzi o śliwki wedzone.wedzone kojarzy mi sie z miesem lub kielbasa :)Przepis wspanialy.juz probowalam.Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Cudowny przepis ;-) bigos tego przepisu gościł już 3 razy na moim stole.

Anonimowy pisze...

proponuję zamiast cukru dodać miód.

Przyciski Listonic