sobota, 1 października 2011

Czekolada



Składniki:
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 - 3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
  • 400 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
  • herbatniki
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowane wiśnie (wg uznania)

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić

6 komentarzy:

Katka pisze...

A to ci pyszna czekoladka wyszła:)

Caroline B. pisze...

Ja aktualnie jestem po czekoladowych warsztatach i chyba lekko się przesłodziłam wczoraj :P ale jak tylko mi przejdzie chętnie wypróbuję twój przepis!! :)

Pozdrawiam i zapraszam
http://littlecookery.blogspot.com/
http://macarons-project.blogspot.com/

Bożena pisze...

Muszę zrobić..córka od paru dni wspomina o takiej czekoladzie..

asieja pisze...

cudna!:-)

Anonimowy pisze...

mniammm...i love schokolade:)

katarzynka pisze...

Wow, taki klasyczny blok czekoladowy :) Wspomnienie dzieciństwa urodzonych w końcu lat 70'tych! Niezapomniany smak.

Przyciski Listonic