Składniki:
- 300-400 g makaronu spaghetti lub kokardki
- 1 brokuł ( można użyć mrożonki)
- podwójna pierś kurczaka
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki masła lub oliwa z oliwek
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz biały lub czarny
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 18%
- 40 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Brokuła wyczyścić, podzielić na mniejsze cześci i ugotować. Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z ulubionymi ziołami (bazylia, pieprz, sól) i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Migdały przyrumienić na maśle. Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić masło. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i mieszać. Po chwili dodać pamezan. Wrzucić brokuły, kurczaka i wymieszać. Na koniec dodać ugotowany makaron
Wykładać na talerze i posypać startym parmezanem i rumianymi migdałami. Smacznego.
5 komentarzy:
Przyznaję, że danie wygląda fantastycznie. Jestem fanką makaronów, a kombinacja z brokułami brzmi wprost fantastycznie. Jeśli masz więcej ciekawych przepisów to na stronie dniherbaty.pl można wziąć udział w konkursie. Wystarczy się zarejestrować i wysłać swój przepis. Do wygrania są atrakcyjne nagrody.
Genialne zestawienie! Uwielbiam takie makarony.
Zdjęcie rewelacja!
świetne zestawienie!Dziękujemy za dodanie pięknego zdjęcia! :)
cudownie wyglada to danie ....no i te brokuły, które uwielbiam:)pozdrawiam ciepło
Kokardki, a nie kokartki ; )
Najłatwiej jest odmienić: kokardki bo kokarda.
Prześlij komentarz