wtorek, 25 października 2011

Makaron z brokułem, kurczakiem i prażonymi migdałami





Składniki:
  • 300-400 g makaronu spaghetti lub kokardki
  • 1 brokuł ( można użyć mrożonki) 
  • podwójna pierś kurczaka 
  • 100 g płatków migdałowych 
  • 2 łyżeczki masła lub oliwa z oliwek
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 40 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:
Brokuła wyczyścić, podzielić na mniejsze cześci i ugotować. Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z ulubionymi ziołami (bazylia, pieprz, sól) i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Migdały przyrumienić na maśle. Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić masło. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową  i mieszać. Po chwili dodać pamezan. Wrzucić brokuły, kurczaka i wymieszać. Na koniec dodać ugotowany makaron
Wykładać na talerze i posypać startym parmezanem i rumianymi migdałami. Smacznego.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Przyznaję, że danie wygląda fantastycznie. Jestem fanką makaronów, a kombinacja z brokułami brzmi wprost fantastycznie. Jeśli masz więcej ciekawych przepisów to na stronie dniherbaty.pl można wziąć udział w konkursie. Wystarczy się zarejestrować i wysłać swój przepis. Do wygrania są atrakcyjne nagrody.

ANNA pisze...

Genialne zestawienie! Uwielbiam takie makarony.
Zdjęcie rewelacja!

wykrywacz smaku pisze...

świetne zestawienie!Dziękujemy za dodanie pięknego zdjęcia! :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

cudownie wyglada to danie ....no i te brokuły, które uwielbiam:)pozdrawiam ciepło

Anonimowy pisze...

Kokardki, a nie kokartki ; )
Najłatwiej jest odmienić: kokardki bo kokarda.

Przyciski Listonic