czwartek, 8 września 2011

Muffinki z truskawkami i kruszonką migdałową



Składniki na 15 szt.
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka 
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru



Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Przyciski Listonic