środa, 7 grudnia 2011

Zupa czosnkowa


Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 1 por ( biała część pora)
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wina
  • 1 l wody
  • 3 duże ziemniaki
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 2-4 jajka na twardo
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • grzanki czosnkowe
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
Pora pokroić w talarki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. Następnie należy dolać wino i po chwili wodę. Doprawić solą, pieprzem, wrzucić natkę pietruszki. Całość gotować pół godziny. Po tym czasie całość zmiksować blenderem a tuż przed podaniem dodać śmietanę zmieszaną z żółtkami. Udekorować szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem na twardo. Podawać z grzankami czosnkowymi. Smacznego.

4 komentarze:

zauberi pisze...

czuję przez ekran ten zapach :), mniam

Maggie pisze...

Czosnek, por, a do tego jeszcze grzanki... Same pysznosci!

Martynosia pisze...

Dokladnie;) od dawna nosze sie z przygotowaniem takiej zupy i chyba nadeszla najwyzsza pora, bo ta wyglada bardzo smakowicie, nieomalze czuje jej zapach:)

Anonimowy pisze...

jeu,jeju,jeju!
coś dla mnie i mojej mamy;)!
koniecznie zrobię;D

Przyciski Listonic