niedziela, 6 listopada 2011

Przysmaki z ciasta francuskiego



Składniki:
Wersja I
  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 żółtka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • listek bazyli do ozdoby
Wersja II
  • ciasto francuskie
  • garść suszonych śliwek
  • 1 żółtko
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • listek bazyli do ozdoby


Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć prostokąty o wymiarach 9x14. Brzegi każdego z prostokątów lekko zawinąć. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na ciasto poukładać jabłka i całość posmarować żółtkiem. Następnie posypać lekko cynamonem, szczyptą curku. Całość posypać płatkami migdałów. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku przez 20-25 min w 180 stopniach. Gotowe słodkości posypać cukrem pudrem, można ozdobić bazylią.
W podobny sposób przygotowujemy ciastko z suszonymi śliwkami. Wcześniej moćzymy śliwki w gorącej wodzie na około 15 min. Następnie kroimy je w paski i wykładamy na ciasto francuskie. Całość posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Całość również posypać migdałami i piec w 180 stopniach przez 20 min. Smacznego.

1 komentarz:

Arvén pisze...

Obie wersje bardzo mi się podobają :) Ciasto francuskie to doskonały surowiec do szybkich wypieków!

Przyciski Listonic