Składniki:
Naleśniki- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Podnosząc łyżkę pionowo ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
Farsz
Farsz
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią. Przepis pochodzi ze strony "Smaki życia". Smacznego.
3 komentarze:
Hmmm tylko jaki ten ser ma byc bo niema podane ??
Żółty ser.
Moja mama od dawna robi te krokiety.
Dusi pieczarki, studzi, a ser żółty ściera na tarku.
Na naleśnik daje farsz pieczarkowy i odrobinę startego sera.
W momencie smażenia krokieta ser żółty i tak się roztopi.
Te krokiety są pyszne :)
Kto raz spróbuje, będzie często robił, pomimo czasu ile trwa przygotowanie.
To ulubione danie mojego narzeczonego.
Pozdrawiam :)
pysznie tutaj, zapraszamy do dołączenia https://rondel.pl/
Prześlij komentarz