Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko + 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
Wypełnienie:
- 1,5 - 2 kg jabłek
- 2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. (1/3 i 2/3). Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24) . Blachę oprószamy mąką. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Budynie przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

18 komentarzy:
o jacie, ależ to apetycznie wygląda!
Cudnie wygląda! Od razu chce się zjeść!
migdały i budyń i jabłka.. chciałabym największy kawałek!
Cudna! Robię podobną, ale bez migdałów. Następnym razem dodam, bo to świetne połączenie!
Pozdrawiam
mmmm... uwielbiam taki rodzaj szarlotki! Muszę upiec! Wygląda przepysznie!
Wygląda mega-apetycznie! Pozdrawiam :)
Wygląda pysznie ^^ Tylko nie podałaś rozmiarów blachy. I co z tymi budyniami? Ugotować je według przepisu na opakowaniu, czyli w 1l mleka?
jestem u Ciebie pierwszy raz i pewnie nie ostatni bo blog przepiękny :) świetne przepisy i zdjęcia... szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, wiec trafiłaś z tym wypiekiem idealnie. Pozdrawiam ciepło!
witam, cieszy mnie to że przepis przypadł Wam do gustu:)
wymiary blachy jaka mialam to 30 na 24, a budynie przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, pozdrawiam
Pycha:) Wygląda niesamowicie:)
te warstwy są genialne, nigdy nie robiłam z budyniem ale chyba zrobię ;).
Wypasiona ta warstwowa szarlotka...tyle smaków w jednym kawałeczku ;)
Robię identyczne ciasto do szarlotki. A budyń i kruszonka to świetny pomysł!
Genialnie wygląda ta szarlotka i do tego migdały w posypce mmmm.
bardzo smaczna wyszła, dziękuje za przepis :-)
ps.dla osób które nie piekły nie ma co jabłek żałować
Szarlotka przepyszna!!! Poza tym wszystkie przepisy są świetne. Odkąd wyszły mi dwie potrawy wg przepisów z tej stronki to robię wszystkie potrawy i desery tak jeden po drugim - jak leci. Wszystkie na razie wyszły przepyszne i udały się w 100% !!!
Wyszła rewelacyjnie! Polecam gorąco! Nie miałam migdałów, ale i tak była pyszna!
Pyszny placek! Robie go juz po raz kolejny, na kazdej imprezie gosciu u Nas na stole! Polecam goraco
Prześlij komentarz