Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- ząbek czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki oregano
- garść suszonych grzybów
- szczypta estragonu
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
Grzyby namoczyć i odstawić na noc. Na drugi dzień ugotować na małym ogniu około 30 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia przyprawić estragonem i czarnym pieprzem. Odstawić.
Kapustę posiekać i przelać letnią wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą i gotować około 15 min. Warzywa kroimy: ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Warzywa można chwile podsmażyć na patelni. Tak przygotowane warzywa wraz z kapustą przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy (ziele ang, liść laurowy, oregano, majeranek, sól pieprz). Zalewamy wszystko wywarem i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Smacznego.
1 komentarz:
pięknie dziękuję za kapuśniakowy przepis :) zupa ta 'chodzi' za mną od pewnego czasu i szukam inspiracji do jego popełnienia ;)
Prześlij komentarz