Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g )
- 5-6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka masła ( roztopionego)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 26 cm ) wyłożyć ciastem francuskim, widelcem nakłuć dziurki i wstawić do piekarnika na 15 minut 180 stopni C. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i na koniec ciasto pokryć paskami wyciętymi z reszty ciasta francuskiego. Paski posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 min. Gdy ciasto wystygnie wyciągnąć je z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi lodami waniliowymi. Smacznego.
10 komentarzy:
Takim cudem kusisz w środku nocy...sumienia nie masz ;)
Przepysznie wygląda!
szybko-smacznie-tylko zajadać się szarlotką...
apetycznie, ba, za mało napisane!
lubię takie pyszne ciasta.
Uiwlebiam wszystkie szarlotki, a Twoja jest dodatkowo piękna :)
o jaka fajna szarlotka :) dzięki za pomysł :)
Komentarz zbędny, ale napiszę, że szarlotka wyszła Ci obłędna :)
Wyglada bardzo smakowicie i jaka piękna kratka :) Pozdrawiam :)
czasem takie szybkie przepisy też są potrzebne... kiedy kryzysowo potrzebujemy czegoś słodkiego ;)
Świetna, wygląda na bardzo pracochłonną;)
ale swietna alternatywa:) juz wiem co jutro pieke!!! pozdrawiam
Prześlij komentarz