niedziela, 22 lipca 2012

Serowe knedle z jagodami



Składniki:
Knedle
  • 60 g masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 250 g twarogu
  • 150 g mąki pszennej 
  • 200 g jagód
Sos jagodowy
  • 100 g jagód
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć ze skórką cytrynową. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 15 małych kuleczek, każdą rozpłaszczyć w dłoni, nadziewać jagodami i formować knedle. W blenderze zmiksować jagody z miętą to będzie nasz sos. Knedle gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać polane śmietana i sosem jagodowym. Przepis pochodzi z blogu "Everyday cooking". Życzę smacznego.

4 komentarze:

Karmel-itka pisze...

jak możesz! od rana takie wspaniałości! wiesz Ty co ;p
ale uwielbiam knedle, żałuję, że u mnie jagody drogie i bardzo trudno dostępne..

Tomek gotuje pisze...

Wyglądają pysznie :) Chociaż dla mnie knedle zawsze będą się kojarzyć ze śliwkami, jak robił mój dziadek :)

Dorotas30 pisze...

Wyglądają przepysznie, knedle zawsze robiła u mnie babcia,nigdy nie zapomnę ich smaku:)

angelica pisze...

a cukru nie trzeba wogule???

Przyciski Listonic