Składniki:
Knedle
- 60 g masła
- starta skórka z 1 cytryny
- 250 g twarogu
- 150 g mąki pszennej
- 200 g jagód
- 100 g jagód
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć ze skórką cytrynową. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 15 małych kuleczek, każdą rozpłaszczyć w dłoni, nadziewać jagodami i formować knedle. W blenderze zmiksować jagody z miętą to będzie nasz sos. Knedle gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać polane śmietana i sosem jagodowym. Przepis pochodzi z blogu "Everyday cooking". Życzę smacznego.
4 komentarze:
jak możesz! od rana takie wspaniałości! wiesz Ty co ;p
ale uwielbiam knedle, żałuję, że u mnie jagody drogie i bardzo trudno dostępne..
Wyglądają pysznie :) Chociaż dla mnie knedle zawsze będą się kojarzyć ze śliwkami, jak robił mój dziadek :)
Wyglądają przepysznie, knedle zawsze robiła u mnie babcia,nigdy nie zapomnę ich smaku:)
a cukru nie trzeba wogule???
Prześlij komentarz