Składniki:
ciasto:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki konfitury jagodowej
- 300 g świeżych borówek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, które na godzinę należy wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Schłodzić w lodówce. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. i wyłożyć formę do tarty nasmarowaną masłem. Po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na zimny spód nałożyć konfiturę jagodową, następnie krem mascarpone i na wierzch ułożyć borówki. Przepis pochodzi z bloga "Pomodoro e basilico". Smacznego.
2 komentarze:
Cudownie wygląda, tak świeżo i lekko :-)
Pozdrawiam serdecznie!
super , juz mam slinotok:)
Prześlij komentarz