czwartek, 13 września 2012

Smażony ryż w warzywami



Składniki:

  • 250-300 g ugotowanego ryżu
  • pół brokuła
  • pół dużej cukinii
  • pół cebuli czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • 20-30 ml sosu sojowego


Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i pokroić : marchewkę w cienkie słupki, cukinie w kostkę, cebule w piórka, drobno posiekać imbir i czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebule, za chwilę imbir i czosnek. Następnie wrzucić resztę warzyw i chwilę smażyć żeby były podsmażone ale i lekko chrupiące. Na koniec wsypać ugotowany ryż, wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i curry. Całość polać sosem sojowym i jeszcze chwilę smażyć. Smacznego.

2 komentarze:

Unknown pisze...

bardzo ciekawe:)ja bym tam jeszcze miesko wrzucila:) zapisuje przepis:)

Bernadeta pisze...

lekkie proste smaczne!

Przyciski Listonic