Składniki:
Sos
- 50 ml przecieru pomidorowego
- pół szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól, pieprz
- słodka papryka
- mała cebula
Ciasto
- 350 g mąki
- opakowanie suszonych drożdży ( 7g )
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżka cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szklanka wody
Dodatki
- salami lub szynka
- zielona papryka
- pieczarki
- zielone oliwki
- ser mozzarella
- mała cebula
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotować sos. Cebulę zeszklić na patelni, dodać przecier pomidorowy, wodę, zioła. Podgrzać wszystko około 10 min. Na koniec wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże, oliwę i wodę. Wyrobi na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie duże pizze. Posmarować je sosem pomidorowym, posypać mozzarellą. Następnie układamy salami, pokrojoną paprykę pieczarki, posypujemy zielonymi oliwkami. Na koniec znowu posypujemy mozzarella i suszonym oregano.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200-210 stopni C. na około 8-10 minut aż brzegi będą przyrumienione. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz