sobota, 9 sierpnia 2014

Naleśniki


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Przepis na bardzo cieniutkie i delikatne naleśniki. 
Jajka ubić, dodać mąkę, mleko, sól, wodę, roztopione masło. Wszystko wymieszać. Powstanie dość rzadka masa naleśnikowa. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewać masę tak żeby pokryła patelnię. Najlepiej obracać patelnie żeby ciasto po niej spływało. Naleśnik ma być cieniutki.
Gotowe naleśniki podawać z ulubionymi dżemami, konfiturami czy białym serem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic