Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii
- 60-70 g suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 200 g masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy mleko, powoli przesiewamy mąkę. Wyrabiamy, dodajemy żurawinę. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałek o długości 35 cm.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blaszce i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach C. Smacznego.
3 komentarze:
Bardzo podobne robiłam u siebie. Przypadek? http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2017/06/maslane-ciastka-z-zurawina.html
fajniutkie :)
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/maslane-ciasteczka-z-zurawina
Prześlij komentarz