
Krem mascarpone:
- 3 żółtka jaj
- 120 g cukru pudru
- 180 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- śmietanka w proszku "śnieżka" lub inna
- 1 słoiczek ulubionej konfitury ( u mnie truskawkowa)
Naleśniki:
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mleko i jajka zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę i resztę składników. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Patelnię nasmarować lekko olejem i smażyć naleśniki. W międzyczasie przygotować sobie krem mascarpone. Ubić śmietankę ze "śnieżką", wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę. Na każdym naleśniku rozsmarowywać krem mascarpone oraz 1 łyżkę konfitury, składać w trójkąty i podawać. Smacznego


3 komentarze:
kusząco wyglądają :)
mmm, wyglądają przepysznie i jeszcze te truskawki.. :)
Wygladaja smakowicie, ten krem musi byc pyszny. Jutro na Wyspach Dzien Nalesnika, wiec przepis trafiony :)
Prześlij komentarz